Drömmen om att läsa till specialpedagog som gick i kras

10/6 1997 vid examen i Sofia Kyrka

10 juni 1997 tog jag examen som Förskollärare/Idrottslärare. Jag hade läst 3 år på Lärarhögskolan och GIH (gymnastik och idrottshögskolan) i Stockholm och var 23 år. Jag hade vetat i många år att jag ville bli lärare mot förskolan och med extra fokus på rörelse, friluftsliv och specialpedagogik. Redan då läste jag allt jag kom över om det som då kallades DAMP hyperaktivitet.

Mitt första jobb som förskollärare var i Hagsätra och jag trivdes från dag 1. Vår chef var en frisk fläkt som gav ansvar till oss pedagoger och hon visade uppskattning och vägledde. Hon var lite av en pionjär när förskolan fick en ny läroplan och dokumentation blev aktuellt och barnens utveckling och lärande skulle synliggöras. Jag lärde mig om läs- och skrivsvårigheter i tidiga år och hur motorik och hjärna hänger ihop. Allt av Ylva Ellneby slukade jag och såg till att utbilda mig till instruktör i barnmassage och barnyoga. Jag läste 7,5 p om Interkulturellt förhållningssätt och hur man arbetar språkutvecklande med flerspråkiga barn.

Nästa arbetsplats var på Östermalm men där blev jag inte långvarig. Pedagogiken var gammaldags och det var som att gå tillbaka i tiden. Som tur var väntade jag mitt första barn ganska så snart och bestämde mig för att jag skulle byta jobb efter föräldrarledigehet.

Sagt och gjort! I augusti 2003 började jag jobba i Snösätra som ligger i södra Stockholm och är en av Sveriges mest socioekonomiskt utsatta förorter. Som jag kom att älska Snösätra och Rågsved. Även här fanns en förskolechef som var ajuor med forskning och som frikostigt gav förtroendefulla uppdrag till pedagoger som ville och kunde utveckla verksamheten. På Snöstätra fick jag flera förtroende uppdrag som gick ut på verksamhetsutveckling inom likabehandling och dokumentation, tillsammans med 2-3 andra pedagoger på enheten. Det var roligt och lärorikt. Jag fick utvecklas och använda mina kunskaper och samtidigt inhämta nya kunskaper. I Snösätra genomsyrades verksamheten av ett starkt och respektfullt barnfokus som jag inte stött på någon annanstans i mitt 22-åriga yrkesliv. Jag slutade inte där frivilligt utan blev tvungen att byta jobb pga en vårdnadshavare som förföljde och trakasserade mig efter att vi gjort en orosanmälan. Vårdnadshavaren kom att lägga all skuld på mig och jag såg tillslut ingen annan utväg än att söka mig till en annan stadsdel när jag dagligen blev förföljde även utanför mitt hem.

Sedan den dagen har jag letat efter en arbetsplats där jag trivs och får utvecklas. Där min kompetens och erfarenhet tas tillvara och där jag får utvecklas. Samtidigt började jag drömma om att läsa Specialpedagogprogrammet och sökte utbildningen första gången 2016 men mina poäng som förskollärare räckte inte i konkurrensen med andra lärarkategorier med längre än 3 års utbildning. I höstas gjorde jag ett nytt försök men glappet till sen sista intagnas poäng var 43 h. Alltså 1,5 termin.

#specialpedagog #förskollärare #NPF #stockholmsuniversitetet #SU #autism #adhd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s