Förkylningstider och pans

Nu är höstrusket här och med det även en massa infektioner.

Ingen tycker om att vara förkyld men vi stannar sällan hemma från förskola, skola och arbete pga förkylning eller andra infektioner. Det råder nästan en norm att vi SKA bita ihop och gå till förskola/skola/jobb istället för att stanna hemma och vila. Många lärare uppmanar föräldrar att ge sina barn alvedon vid feber så de kan komma till skolan och inte halka efter i skolarbetet. Helt säkert är det av välvilja men om man tänker efter så är det en kortsiktig lösning. Det finns många sjukdomar som förvärras av infektioner och för någon som har en sådan sjukdom blir vinterhalvåret em plåga. Der kan vara reumatiska sjukdomar som gör att man via imunsänkande medicinering har ett lågt immunförsvar. För våra barn och unga med pans innebär dessutom en infektion så mycket mer än feber, halson och snuva. Med pans innebär det att immunförsvaret attackerar den egna hjärnan istället för att angripa virus/bakterier. Konsekvenserna blir så mycket svårare och svåra att hantera.

Låt mig ge ett exempel. När min dotter med pans blir förkyld så får hon följande symptom ovanpå de som vi andra får: Tics Tvång Urinträngningar Separationsångest Svår ledvärk som leder till att hon behöver rullstol för att klara förflyttningar som innebär promenader, ärenden i tex affärer Svår trötthet (sover ca 15 timmar per dygn) Sväljsvårigheter, illamående och selektivt ätande Ökad intryckskänslighet (ljud, ljus, lukter, känsel, smak)

Tänk om vi som har någon med nedsatt immunförsvar i vår närhet kunde visa omsorg om dem och stanna hemma vid infektion? Det skulle göra så mycket för dem ❤️❤️❤️

#pans #pandas #autoimun #encefalit #skola #förskola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s